Diagnose lactose intolerantie

Een diagnose lactose intolerantie is erg belangrijk, omdat deze kan uit- of vaststellen of de persoon in kwestie te maken heeft met een lactose intolerantie of dergelijke aandoening. Er worden veelal diverse onderzoeken uitgevoerd om deze diagnose lactose intolerantie te kunnen stellen. Hieronder vertellen we wat over de betreffende onderzoeken en de reden van deze.

Waterstof-ademtest

Tijdens dit onderzoek krijgt de persoon in kwestie een suikeroplossing met lactose te drinken. Na het drinken wordt er op verschillende tijden gemeten wat de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht betreft. Zo kan de arts bepalen of er sprake is van een intolerantie.

Diagnose lactose intolerantie test

Op het moment dat het lichaam lactose binnenkrijgt, wordt dit normaal gesproken afgebroken door lactase in de darm. Hierna komen de suikerdeeltjes in het bloed terecht. Door een patiënt lactose toe te dienen en vervolgens het suikerhalte in het bloed te meten, kan worden bepaald of de lactose op de juiste manier wordt afgebroken. Wanneer het suikergehalte constant blijft en dus niet verandert, kan dit duiden op een lactose intolerantie.

Eliminatie-provocatie test

Door het eten en drinken van enkel lactosevrije producten kan worden bepaald of iemand te maken heeft met een lactose-intolerantie. Wanneer de klachten verdwijnen op het moment dat de persoon in kwestie enkel lactosevrije producten consumeert, kan deze te maken hebben met een lactose-intolerantie.

Zijn er twijfels, vragen of wens je meer informatie? Raadpleeg de huisarts. Hij of zij kan je meer vertellen en eventueel een diagnose stellen.