Glutenintolerantie: wat houdt het precies in?

Glutenintolerantie wordt ook wel ‘coeliakie’ genoemd. Ongeveer 160.000 mensen in Nederland heeft last van een glutenintolerantie en is dus overgevoelig voor gluten. Deze aandoening komt vaker voor bij mannen, dan bij vrouwen. Opvallend is dat het aantal mensen met deze intolerantie stijgt. Dit kan mogelijk te maken hebben met het huidige aanbod in voeding, maar een (wetenschappelijk) vastgelegde verklaring is er tot op heden niet. Een glutenintolerantie wordt nogal eens verward met een allergie. Echter, een allergie heeft alles te maken met een probleem binnen het afweersysteem. Een proces wordt hierin door een eiwit in gang gezet, waardoor de producten waarvoor men allergisch is, worden afgestoten. Dit kan zorgen voor dermate hevige klachten. Een intolerantie is daarentegen iets anders. Bij een glutenintolerantie draait het om de dunne darm. Deze is zeer belangrijk tijdens de spijsvertering en is dan ook een zeer belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Bij een glutenintolerantie is er een probleem in de darmvlokken, welke aan de binnenkant van de dunne darm zitten. In de volgende alinea lees je meer over de werking van darmvlokken en het bestaande probleem bij een glutenintolerantie.

Dunne darm, darmvlokken en glutenintolerantie

Tijdens de spijsvertering vindt een waar proces plaats. De belangrijke stoffen moeten immers van de andere stoffen worden gescheiden, en worden opgenomen door het lichaam. De voedingsstoffen zullen de dunne darm betreden en de belangrijke stoffen komen in het bloed terecht. De dunne darm heeft hiervoor de zogenaamde darmvlokken nodig. Dit zijn een soort uitsteeksels die veel weg hebben van een vinger. Deze ‘uitsteeksels’ zijn onmisbaar in dit proces. Mensen met een glutenintolerantie hebben beschadigde darmvlokken na het in aanraking komen met gluten. Daar kunnen glutenintolerantie symptomen uit voortkomen, zoals diarree en krampen in de buik. Mensen met een glutenintolerantie kunnen daarom beter een geheel glutenvrij dieet handhaven. Worden gluten namelijk wel geconsumeerd, dan kan de dunne darmwand ernstig beschadigd raken. Het kan zelfs gebeuren dat er geen enkele darmvlokken meer over blijven, wanneer gluten gegeten blijven worden. De gevolgen van glutenintolerantie veranderen zo van vervelend en pijnlijk in een zeer groot probleem, wat negatieve effecten kan hebben op de gehele spijsvertering en dus het hele lichaam.

Wat kan ik doen bij een glutenintolerantie?

Wanneer een volledig glutenvrij dieet wordt ingezet, zullen de beschadigde darmvlokken zich herstellen en kunnen de klachten als gevolg van glutenintolerantie aanzienlijk worden verminderd. Gelukkig is een beschadiging aan de darmvlokken zelden blijvend. Toch is het verstandig om, wanneer je te maken hebt met een glutenintolerantie, zo snel mogelijk over te stappen op een speciaal dieet, zonder gluten. Daarom zal een huisarts altijd een glutenvrij dieet voorstellen, wat betekent dat er alternatieven op voedingsmiddelen zoals brood, pasta en koek zullen worden geopperd. Deze producten bevatten namelijk gluten, maar zijn tegenwoordig ook veelal te verkrijgen in een glutenvrije vorm. Helaas zijn deze producten over het algemeen zeer prijzig. Alternatieven op deze voedingsmiddelen kunnen daarom een uitkomst bieden, waarbij kan worden gedacht aan maïs, gierst, aardappels en rijst. Voor meer informatie over glutenintolerantie is het aan te raden de huisarts of een diëtist om raad te vragen: deze kan een persoonlijk advies geven en een gepast dieet voorstellen.