Koemelkallergie en Glutenintolerantie

Er bestaat nogal eens onduidelijkheid betreffende het verschil tussen een koemelkallergie en de lactose intolerantie. Wij leggen graag het verschil tussen beide uit. Wanneer je specifieke klachten ondervind, is het belangrijk te weten of en met welke van de twee termen je te maken hebt, zodat er een passende behandeling kan worden gehandhaafd.

Koemelkallergie

Een koemelkallergie betreft, zoals het woord al vertelt, een allergie en geen intolerantie. Zoals op de beginpagina uitgelegd, betreft een allergie een probleem binnen het afweersysteem. Bij een allergie zet een eiwit het afweersysteem in werking welke kan leiden tot klachten of zelfs een levensbedreigende situatie. Er is sprake van een ongewenste reactie van het lichaam en kan zich uiten in bijvoorbeeld exceem. Dit zijn veelal rode, jeukende en/of schrale plekken op de huid, welke plots opkomen en even plots weer kunnen verdwijnen. Middels speciale zalven Koemelkallergieof druppels kan het exceem worden verminderd of worden tegengehouden. Koemelkallergie is tevens de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Dit komt doordat het maag-darmstelsel nog niet volledig is ontwikkeld, waardoor de koemelk nog niet op de juiste wijze kan worden verwerkt. De meeste kinderen groeien vanzelf over deze koemelkallergie heen. Is dit niet het geval, dan kan de huisarts eventueel speciale medicijnen (bijvoorbeeld in de vorm van pillen) voorschrijven, waardoor koemelk houdende producten toch kunnen worden geconsumeerd.

Glutenintolerantie

Bij een glutenintolerantie speelt de dunne darm een grote rol. De dunne darm betreft een zeer belangrijk onderdeel van het spijsverteringskanaal. In de dunne darm vindt namelijk het grootste deel van de voedselvertering plaats. Hierna moeten belangrijke voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam. Dit verloopt via de wand van de dunne darm, waarna vervolgens via het bloed de voedingsstoffen worden verspreid. Om de opname van deze voedingsstoffen zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft de dunne darmwand een enorm oppervlak. De dunne darm is geplooid en aan de binnenkant bedekt met hetgeen je het beste kan omschrijven als vingervormige uitsteeksels. Deze kleine uitsteeksels worden ook wel ‘darmvlokken’ genoemd. Bij mensen met een glutenintolerantie gaan de darmvlokken kapot, wanneer deze regelmatig in aanraking komen met gluten. Dit veroorzaakt klachten als buikkrampen en diarree. Op den duur kan de darmwand ernstig beschadigd raken en het kan zo zijn dat er uiteindelijk geen darmvlokken meer over zijn. Het oppervlak van de dunne darm is op dit moment te glad en te klein geworden, waardoor voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen. Als gevolg hiervan krijgt de persoon met de glutenintolerantie te weinig vitaminen en mineralen (de goede voedingsstoffen) binnen. Ook kan het zijn dat men in gewicht afneemt, waardoor allerlei klachten ontstaan in het lichaam. Een glutenvrij dieet kan in deze de oplossing bieden. Wanneer je een glutenintolerantie vermoed, kun je het beste de huisarts raadplegen. Hij of zij kan een passende diagnose stellen.