Oorzaken lactose intolerantie

Na veel onderzoek kunnen er een aantal feiten worden genoemd betreffende de lactose intolerantie. Zo zijn er drie oorzaken bekend voor deze intolerantie, welke worden onderverdeeld in drie sectoren. Dit zijn de primaire lactose intolerantie, de secundaire lactose intolerantie en de aangeboren lactose intolerantie. Hieronder lees je meer over deze drie en de verschillen hierin.

Primaire oorzaken lactose intolerantie

De primaire lactose intolerantie is de meest voorkomende vorm van lactose intolerantie. Na de geboorte van een kind wordt deze vaak gevoed middels moedermelk. In deze moedermelk bevindt zich een relatief kleine maar toch sterk aanwezige hoeveelheid lactose. De baby maakt normaliter voldoende lactase aan om de lactose te kunnen verteren. Na ongeveer drie jaar neemt de productie van de lactase vaak af. Opvallend is dat in landen als Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Zuid-Europa de productie van deze lactase sterker afneemt dan bij West-Europese kinderen, waardoor de primaire vorm van lactose intolerantie in deze landen veel vaker voorkomt. Noord-Amerikanen en West-Europeanen daarentegen blijven vaak voldoende lactase aanmaken, waardoor zij ook op latere leeftijd lactose kunnen blijven consumeren.

Secundaire oorzaken lactose intolerantie

Wanneer de darmwand in het lichaam beschadigd is, kan er een lactose intolerantie ontstaan. De darmwand kan door diverse redenen beschadigd raken, bijvoorbeeld door een ontsteking, een infectie of een operatie. Als de darmwand beschadigd is, is deze niet meer in staat voldoende lactase aan te maken. Vaak herstelt de darmwand echter weer, waardoor de klachten na een bepaalde tijd weer kunnen verdwijnen.

Aangeboren oorzaken lactose intolerantie

Een lactose intolerantie kan ook erfelijk overdraagbaar zijn, al komt dit zelden voor. In dit geval maakt de darm al vanaf de geboorte geen of een tekort aan lactase aan. De aangeboren lactose intolerantie is door haar erfelijkheid overdraagbaar op volgende generaties, waardoor deze niet meer zal verdwijnen uit de familie en levenslang zal blijven bestaan.